Go to Top

Predavanja prof. dr Frans de Ruitera i Manon Heijne na Fakultetu umetnosti u Nišu

Univerzitet u Nišu, Fakultet umetnosti i Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu sa velikim zadovoljstvom najavljuju predavanja eminentnih profesora i umetnika iz Holandije. Svi zainteresovani će po prvi put u Srbiji moći da prisustvuju predavanjima jednog od najuticajnijih ljudi u celokupnom muzičkom životu najrazvijenijih zemalja prof. dr Fransa de Ruitera i vrhunskog stručnjaka u oblasti solo pevanja i muzikoterapije Manon Heijne. S obzirom na obiman raspored putovanja, kao i retko pojavljivanje i kod većih i značajnih fakulteta širom sveta, njihov dolazak predstavlja veliko priznanje za Univerzitet u Nišu i Fakultet umetnosti u Nišu. Predavanja će se održati u petak i subotu, 07. i 08. novembra 2014. godine, na Fakultetu umetnosti i Univerzitetu u Nišu.

 

Teme i raspored predavanja

Petak 07. novembar 2014.
Fakultet umetonsti u Nišu, Sala br. 6

11:00
Frans de Ruiter
Dvanaest zapovesti umetničkog istraživanja

17:00
Manon Heijne
Savremene vokalne tehnike

 

Subota 08. novembar 2014. godine
Velika sala Univerziteta u Nišu

12:30
Frans de Ruiter
DocARTES - program

14:00
Manon Heijne
Muzikoterapija – rad sa starijim ljudima koji pate od demencije ili oštečenja mozga

 

Frans de Ruiter
Direktor Akademije za Kreativne i Izvođačke umetnosti

Frans de Ruiter studirao je muzikologiju na Utrecht University i cimbal na Conservatory of the Muzieklyceum Society. U kasnijim godinama postaje direktor "Holland Festival" i suosnivač festivala "Holland Festival Early Music". Bio je i još uvek je na mnogim upravljačkim i savetnim pozicijama, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou (Prins Bernhardfonds, Holland Festival, Kraljevski Concertgebouw Orkestar, The Netherlands Bach Society, Kunsten ’92 (Nacionalna kampanja za umetnost), Evropski forum za umetnost i nasleđe, Asocijacija Evropskih Konzervatorijuma, Evropska asocijacija Festivala).
Frans de Ruiter je bio dekan Kraljevskog Konzervatorijuma u Hagu (Royal Conservatoire The Hague) (1985 - 2006), kao i predsednik saveta Fakulteta umetnosti u Hagu (Royal Conservatoire & Royal Academy of Art) (1990 - 2011).
Nastupao je kao umetnik na cimbali, klavikordu, kao pijanista, glumac i pevač u muzičko - teatralnom performansu ‘Veenfabriek’-a - ‘Flow my tears’, Lajden 2012. (režija: Paul Koek).
Prof. Frans de Ruiter je trenutno direktor Akademije za Kreativne i Izvođačke umetnosti na Univerzitetu Leiden, Holandija, kao i predsednik međunarodnog muzičkog saveta UNESCO-a (Pariz) i predsednik Evropske Kuće za Kulturu (European House for Culture) u Briselu. Suosnivač je i direktor of docARTES, kooperativnog doktorskog programa muzičke umetnosti, kao i suosnivač i direktor of PhDArts, doktorskog programa lepih umetnosti i dizajna.

 

Manon Heijne

Studirala je solo pevanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, gde je i diplomirala 1991. godine, dobivši specijalno priznanje. Učestvovala je u mnogim produkcijama sa De Nederlandse Operom, uključujući "Die Glückliche Hand" A. Šenberga, "Life with an Idiot" A. Šnitkea i "Broken Strings" Param Vira. Redovno je nastupala sa Kamernim horom Holandije u ranim, klasičnim i modernim muzičkim projektima. Kao solista okupila je ansambl specijalizovan za repertoare 20. veka. Profesor je na Kraljevskom Konzervatorijumu od 1994. godine.