Go to Top

Koncert Harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli u Nišu

Koncert Harmonikaškog orkestra Muzičke akademije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru međunarodne turneje, održaće se u sredu 26. novembra 2014. godine. Gosti iz Pule nastupiće u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a sa početkom u 18 sati. Orkestar harmonika će izvesti dela Boëllmanna, Vermeniča, Doblera, Matanovića, Piazzolle, Zolotarjova i Shehua sa solistom Borutom Zagoranskim na harmonici uz dirigentsku palicu Slavka Magdića.

Harmonikaški orkestar Muzičke Akademije u Puli muzički je ansambl kojeg čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Orkestar je započeo s radom 1995. godine, a od akademske godine 1996/97. orkestar vodi Denis Modrušan. Bogati repertoar orkestra sačinjavaju dela hrvatskih kompozitora A. Klobučara, B A. Shehua, B. Papandopula, B.  Starca, D. Bassanesea, D. Bužlete, I.  Josipovića, M. Brajkovića, M. Tarbuka i drugih. Veliki deo programa sastoji se od dela majstora koji su svojim radom obeležili i obogatili harmonikašku literaturu: A. Belošicki, A. Holminov, A. Repnikov, F. Angelis, J. Podgorni, V. Zolotarjov, V. Zubicki... Orkestar beleži i nekoliko značajnih izvođenja hrvatskih kompozitora: Aproksimato No. 5 za harmonikaški orkestar i Lode a Dallapiccola za harm. ork. i ženski hor kompozitora Bashkima A. Shehua, Karte na stol kompozitorke Sanje Drakulić, Poema pastorale i Molitva za harmonikaški ork. Damira Bužlete. Orkestar redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Uz brojne nastupe u Puli, ističu se gostovanja u Novigradu, Labinu, Rovinju, Splitu, Zadru, Makarskoj, Varaždinu, Požegi, Zagrebu, Izoli, Žalcu, Ljubljani, Trstu, Castelfidardu (Ancona), Smederevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini... Mnogi nastupi održani su u sklopu značajnih muzičkih manifestacija među kojima se izdvajaju: Međunarodna glazbena tribina u Puli, Prishtina International Contemporary Music Festival, Novosadske muzičke svečanosti, Međunarodni festival “Dani harmonike” u Smederevu. Posebno se ističe nastup na Svečanom koncertu otvaranja 63. Svjetskog  kupa harmonike koji je održan u koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu 2010. godine. Harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli ostvario je zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima za orkestre sa kojih beleži redom prve nagrade. U sklopu obeležavanja 20. godišnjice studija klasične harmonike, 2014. godine uz monografiju Odsjeka, izdat je dupli CD harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli. Među važnijim ciljevima u delovanju orkestra su afirmacija harmonike kao akademskog instrumenta te popularizacija dela komponovanih za taj instrument.

Borut Zagoranski (Ptuj,Slovenija, 1980.) dobitnik je  prestižne nagrade  „The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award“ 2006. godine. Kao predstavnik Republike Slovenije bio je finalista takmičenja „Eurovision Grand Prix for Young Musicians“ EBU u Beču  1997. god. Laureat je više državnih i međunarodnih takmičenja za harmoniku. Diplomirao je 2002. godine na Filozofskom fakultetu u Puli, studije klasične harmonike. Iste godine kao najboljem studentu Filozofskog fakulteta u Puli dodeljena mu je Rektorova nagrada Sveučilišta u Rijeci. 2006. godine završava postdiplomski studije na Royal Academy of Music u Londonu.  Za njegov završni koncert dodeljen mu je najprestižniji sertifikat akademije za izvođenje „Royal Academy of Music Diploma“ (Dip RAM) . Učio je kod Slavka Magdića i Owena Murraya, te se istovremeno usavršavao kod mnogih drugih značajnih profesora harmonike. Nastupao je na renomiranim festivalima  za savremenu muziku poput ISCM World Days of Music, ISCM Musica Danubiana, Alderburg festival, Norfolk & Norwich festival. Svirao je sa orkestrima ORF Symphony orchestra , London Sinfonietta, Slovenska filharmonija te koncertirao u prestižnim svetskim dvoranama kao što su Wigmore Hall  u Londonu, Konzerthause  u Beču i Berlinu, Benaroya Hall u Seattlu. 2014. godine postaje pridružen član Royal Academy of Music u Londonu (Associate of the Royal Academy of Music).  Radi kao vanredni profesor na Akademiji za glazbu u Ljubljani Univerze u Ljubljani,  te na Muzičkoj Akademiji  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Slavko Magdić je diplomirao harmoniku i dirigiranje na Glazbenoj akademiji »Gnjesini« u Moskvi. Sudelovao je na više takmičenja iz harmonike i dirigovanja i postigao zapažene rezultate (pobednik hrvatskog takmičenja u disciplini harmonika 1970, takmičenja iz dirigovanja na akademiji Gnjesini 1979, jugoslavenskog takmičenja iz dirigovanja 1983). Kao dirigent simfonijskog orkestra dirigovao najpoznatijim simfonijskim orkestrima u regionu ( Zagrebačka filharmonija, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar HRT, Varaždinski komorni orkestar). Kao vanredni profesor za klasičnu harmoniku izveo je celu plejadu mladih koncertista i pedagoga na harmonici. Njegovi studenti dobitnici su mnogih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, član je prosudbenih veća državnih i internacionalnih takmičenja, višegodišnji predsjednik Stručnog veća internacionalnog takmičenja za harmoniku u Puli, redaktor mnogih novih kompozicija za harmoniku, autor mnogobrojnih priredbi za solo harmoniku, mentor na postdiplomskom studiju Sveučilišta u Sarajevu i Univerze u Ljubljani, voditelj stručnih skupova i seminara, autor metodičkog priručnika. Za svoj dugogodišnji umetnički i pedagoški rad dobio je više nagrada i priznanja.