Go to Top

FOTO

Niz manifestacija povodom 12 godina Fakulteta umetnosti u Nišu

03. decembra 2014. godine Fakultet umetnosti u Nišu proslavlja 12 godina postojanja i rada. Tim povodom organizovan je niz manifestacija: Ponedeljak 01. decembar 2014. godine 19h - Koncertno-izložbeni prostoru FU - Otvaranje izložbe radova studenata Departmana za primenjene umetnosti, 20h - Koncertno-izložbeni prostoru FU - Revijalni koncert studenata Departmana za muzičku umetnost. Utorak 02. decembar 2014. godine, 12h - Zgrada Dekanata - Promocija Legata Tomislava Aleksića, 20h - Koncertno-izložbeni prostor FU, - Revijalni koncert nastavnika i saradnika FU, Sreda 03. decembar 2014. godine - 13h - Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a - Svečana akademija, 18h - Galerija Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla", Kej Mike Paligorića - Otvaranje izložbe nastavnika i saradnika FU sa Departmana za likovne i primenjene umetnosti.

Intenzivni Majstorski kurs za klavir - Đorđe Milojković

Fakultet umetnosti u Nišu je od 16. do 18. decembra 2014. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za klavir, Đorđa Milojkovića, profesora na Švajcarskoj akademiji muzike i muzičke pedagogije u Ženevi. Završna predavanja u okviru Majstorskog kursa su mogla da se prate uživo putem livestream-a na sajtu Fakulteta.

28 Photos

Promocija izdanja FU - dr Slobodan Kodela

Promocija izdanja, iz edicije priručnika, autora dr Slobodana Kodele pod nazivom "Tradicionalno pevanje niškog i leskovačkog kraja u muzičkoj nastavi" održana je u petak 28. novembra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Na promociji još jedne štampane publikacije u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu govorili su recenzenti dr Dimitrije Golemović i mr Tomislav Bratić, autor priručnika dr Slobodan Kodela kao i urednik izdanja mr Dragan Tomić.

26 Photos

Yuri Shishkin - Majstorski kurs za harmoniku i celovečernji koncert

Fakultet umetnosti u Nišu je u periodu od 24. do 29. novembra 2014. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za harmoniku, Jurija Šiškina, redovnog profesora konzervatorijuma Seregej Rahmanjinov u Rostovu. Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, primio je 25. novembra prof. Jurija Šiškina. Tema sastanka bila je moguća saradnja dva univerziteta u zajedničkim umetničkim poljima, a povod je bio solistički koncert koji je ovaj eminentni ruski umetnik, jedan od najvećih svetskih umetnika u domenu harmonike dugmetare, održao u sredu 26. novembra, u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta.

64 Photos

Majstorski kurs za flautu - Dejan Gavrić

Fakultet umetnosti u Nišu je od 17. do 20. novembra 2014. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za flautu, Dejana Gavrića, redovnog profesora Visoke škole za muziku Univerziteta Johanes Gutenberg u Majncu, Nemačka. Korepetitor: Stevan Spalević.

22 Photos

Predavanje prof. dr Gordane Karan na Fakultetu umetnosti u Nišu

Predavanje po pozivu prof. dr Gordane Karan, redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na temu "Tembrovska određenost auditivnog opažanja" održano je 14. novembra 2014. sa početkom u 11 sati na Fakultetu umetnosti u Nišu, soba br. 12.

7 Photos

Intenzivni Majstorski kurs solo pevanja - Radmila Bakočević

Fakultet umetnosti u Nišu u periodu od 10 - 12. novembar 2014. godine organizovao je intenzivni Majstorski kurs solo pevanja, Radmile Bakočević, profesora emeritus Univerziteta u Kragujevcu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu. Korepetitor: mr Ana Aćimović, samostalni umetnički saradnik

43 Photos

Promocija izdanja FU - Dimitrije Bužarovski

Promocija izdanja iz edicije monografija autora dr Dimitrija Bužarovskog pod nazivom pod nazivom "Muzikonomija - Uvod u muzički menadžment, ekonomiju i marketing" održana je u četvrtak 06. novembra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Na promociji još jedne štampane publikacije u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu govorili su urednik izdanja mr Dragan Tomić, autor dr Dimitrije Bužarovski kao i recenzent izdanja dr Suzana Kostić. Promociji su prisustvovali eminentni umetnici iz Holandije prof. dr Frans de Ruiter i prof. Manon Heijne.

16 Photos

Predavanje kompozitora u susret 40. NIMUS-u

Predavanje kompozitora Serhia Roberta de Oliveire iz Brazila, Brajan Martineza iz Španije kao i Dragana Tomića iz Srbije održano je u ponedeljak 03. novembra 2014. u učionici broj 12. Kompozitori su na predavanju govorili o njihovim delima koja su se izvodila na 40. NIMUS-u i o svojim dosadašnjim opusima.

19 Photos

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu na 59. Međunarodnom Beogradskom Sajmu Knjiga

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu na 59. Međunarodnom Beogradskom Sajmu Knjiga održala se 30. oktobra 2014. godine. Štampane publikacije i diskografska izdanja bila su izložena na štandu Centra za promociju nauke (Hala 2, nivo C). / Fotografije: Vladimir Stojanović, student master akademskih studija na Odseku za Primenjene umetnosti

42 Photos

Promocija izdanja FU - Miomira Đurđanović

Promocija izdanja iz edicije monografija autora dr Miomire Đurđanović, vanrednog profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu, pod nazivom "Nastava muzike u Srbiji u 19. i 20. veku" održana je u sredu 29. oktobra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 6. Na promociji još jedne štampane publikacije u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu govorili su urednik izdanja mr Dragan Tomić, recenzent izdanja dr Jelena Cvetković, autor dr Miomira Đurđanović i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu dr Suzana Kostić.

17 Photos

Inaki Alberdi - Majstorski kurs za harmoniku i Koncertna predavanja

Fakultet umetnosti u Nišu je od 21 do 23. oktobra 2014. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za harmoniku, Injaki Alberdia, redovnog profesora ESMUC, Barcelona i MUSIKENE, San Sebastian. Koncertna predavanja prof. Inakia Alberdia, koja je održao u Maloj sali Fakulteta umetnosti od 20 sati, mogla su se pratiti UŽIVO na sajtu Fakulteta putem Live stream-a koji se emitovao po prvi put u istoriji Fakulteta umetnosti u Nišu. Teme o kojima je govorio su: Aspekti razvoja karijere profesionalnog muzičara (Učenje i formiranje, Saradnja, Menadžment i promocija), Aspekti interpretacije moderne muzike ( Repertoar, Tehnika i metodologija učenja, Uloga harmonike u modernoj muzici).

32 Photos

Promocija izdanja FU - CD 4 - Nikola Peković

U utorak 21. oktobra 2014. godine u sali br. 6 Fakulteta umetnosti u Nišu održana je promocija CD-a Nikole Pekovića u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu. Na promociji su govorili urednik edicije audio i video izdanja prof. mr Zoran Stanisavljević, prof. mr Miljan Bjeletić, dekan Fakulteta umetnosti dr Suzana Kostić dok je Nikola Peković izveo nekoliko kompozicija objavljenih na disku. Diskografsko izdanje je u celosti snimano u Tonskom studiju Fakulteta umetnosti u Nišu.

29 Photos

BARTF 2014.

II nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem - Balkan Art Forum Niš 2014. održan je 10. i 11. oktobra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Svečano otvaranje skupa održano je u Velikoj sali Univerziteta u Nišu 10. oktobra 2014. u 11 sati. Tema II naučnog skupa BARTF 2014. je: UMETNOST I KULTURA DANAS: DUH VREMENA I PROBLEMI INTERPRETACIJE. Umetnički program ovogodišnjeg Foruma obuhvatao je predstavljanje stvaralačkih opusa kompozitora prof. mr Smiljane Vlajić, kao predstavnika Srbije i umetnice doc. dr Laure Dimitrove, kao predstavnika Republike Bugarske. Prezentacije su održane 10. oktobra 2014. u 20 sati u Koncertno - izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Umetnički program BARTF 2014. upotpunjen je i promocijom drugog diskografskog izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu 11. oktobra 2014. na Fakultetu umetnosti. O izdanju je govorila doc. dr Sonja Cvetković a nastupio je i student gitare Dušana Đorđević.

34 Photos

Promocija izdanja FU - Danijela Zdravić Mihailović i Jelena Vasilakis “Priručnik za analizu jednostavnih oblika: barok i klasicizam” / CD 3

U četvrtak, 16. oktobra 2014. u Maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu održana je promocija štampane publikacije “Priručnik za analizu jednostavnih oblika: barok i klasicizam” Danijele Zdravić Mihailović i Jelene Vasilakis, kao i diskografsko izdanje studenata sa katedre za kamernu muziku Fakulteta umetnosti u Nišu. Na promociji su govorili urednici, autori i recezenti izdanja, a publika je imala i priliku da prisustvuje koncertu studenata sa katedre za kamernu muziku.

21 Photos

Ljubinko Lazić sa sastavom “Bassiona amorosa” dobitnik prestižne ECHO Klassik nagrade

Ljubinko Lazić, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, dobitnik je prestižne ECHO Klassik 2014. nagrade kao član sastava BASSIONA AMOROSA u kategoriji "Klasična muzika bez granica". ECHO Klassik je jedna od najprestižnijih nagrada klasične muzike u svetu, osnovana 1994 . godine. Pobednika u 22 kategorije određuje žiri sačinjen od nezavisnih eksperata i ZDF muzičkih producenata. Deutsche Phono - Akademie osnovana je 27. septembra 1973. godine kao neprofitna organizacija kulturnog instituta Bundesverband Musikindustrie (nemačke muzike industrije Association). 1992. godine Deutsche Phono - Akademie napravio je revolucionarni korak uspostavljanjem ECHO nagrade za dostignuća u oblasti snimljene muzike na nacionalnom i međunarodnom nivou.

9 Photos

Izložba Master studenata Odseka za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti pod nazivom "DIPLOMA 2014" svečano je otvorena u petak 11. jula 2014. sa početkom u 20 sati u Galeriji Niškog kulturnog centra (Bulevar Zorana Đinđića 37). Suorganizator izložbe je Niški kulturni centar. Fakultet umetnosti u Nišu, Odsek za primenjene umetnosti, po treći put izlaže radove svojih studenata Master studija. Oni su rezultat njihovog uspešnog petogodišnjeg umetničko-istraživačkog rada tokom studija, putem kojih su razvili, svako prema svom senzibilitetu, individualno interesovanje za pojedine oblasti grafičkog dizajna, bile to grafičke komunikacije, plakat ili prostorna grafika. Deset autora, diplomaca master studija, predstavilo se sa deset različitih tema, odabranih prema svojim umetničkim interesovanjima, aktuelnostima i prema svom senzibilitetu. Studenti Master studija Odseka za primenjene umetnosti FU u Nišu: Mila Polić, Jelena Živković, Snežana Iličković, Jelisaveta Mitić, Jovana Nikolić, Aleksandar Stanojević, Aleksandra Kostić, Tamara Pančić, Mario Marković i Igor Trajković.

21 Photos

Kamerni orkestar Fakulteta umetnosti na Festivalu “Boljšoj” na Mećavniku

Kamerni orkestar "Concertante" Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu nastupao je na Festivalu klasične muzike "Boljšoj" koji je održan na Mećavniku na Mokroj Gori od 10. do 12. jula 2014. godine. Priliku da nastupi orkestar je dobio kroz zvaničnu selekciju umetničke komisije za "Boljšoj" festival. U oficijalnom delu festivala Orkestar je izvodio kompozicije "Konstantinova fuga" Dragana Tomića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu i Adagio i Allegretto iz baleta "Lady Magbeth" i "Zlatno doba" Dmitrija Šostakoviča. Prema rečima direktorka festivala Nane Kusturice festival promoviše mlade muzičke talente Srbije i Republike Srpske. O najboljim učesnicima takmičarskog programa festivala "Boljšoj" odlučivao je žiri u kome su bili akademik Isidora Žebeljan, pijanista Aleksandar Madžar i dekan Muzičke akademije u Novom Sadu Zoran Krajišnik.

22 Photos

Izložba studenata „Iz grafičkih mapa“

Studenti izbornog programa „Grafika sa tehnologijom“ Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, drugi put su se predstavili javnosti izložbom grafičkih listova iz svojih „Grafičkih mapa“. Svečano otvaranje izložbe održalo se u petak 20. juna 2014. godine sa početkom u 19 sati u Koncertno - izložbenom prostoru FU (Knjaževačka 2a). "Projekat izrade grafičkih mapa, sa najmanje pet grafičkih listova, omogučio je studentima završne godine studija da u slobodno odbranoj grafičkoj tehnici, u obliku zaokružene likovne celine, pokušaju izraziti individualnu likovnu poetiku. Raznolikost izloženih radova već najavljuju mogući put svakog pojedinca i dokazuje da su autori na pravom putu ka uspehu." Dr Franc Curk, redovni profesor

11 Photos

Snimanje filma

Snimanje kratkometražnog umetničkog filma "Žena u crvenom, arija morskog konjića". Idejni tvorac ovog filma, koji se realizuje u saradnji sa Niškom televizijom i Fakultetom umetnosti u Nišu, je Danska umetnica Maria Dubin. Film je petominutni i biće prikazan najpre u Nišu i Srbiji a onda i širom sveta. Muziku za film, koju je komponovao Frederik Magle, snimljena je u studiju FU u izvođenju Orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, pod dirigentskom palicom mr Milene Injac.

33 Photos

Izložba "DIPLOMA 2014" Master studenata odseka za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu svečano je otvorena u Paviljonu u Tvrđavi u petak 06. juna 2014. godine u 19 sati. "DIPLOMA 2014, izložba generacije akademskih master studija Slikarstva, obuhvata radove osam autora koji su profesionalna iskustva stekli na Fakultetu umetnosti u Nišu. U klasi mr Đura Radonjića, red. profesora, školovanje su završili Nikola Milić i Sava Milić, iskustva u oblasti slikarstva u klasi mr Katarine Đorđević, red. prof. su stekli Katarina Novaković, Jasmina Obradović i Predrag Milosavljević, a pod mentorstvom mr Bratislava Bašića, vanr. profesora su stasale Jovana Savić, Dunja Ćirić i Jelena Krstić. Uprkos različitosti likovnih poetika, ovi mladi umetnici se zadržavaju na tradicionalnom istraživanju slike kao medija. Pejzaž, figuracija i mrtva priroda se javljaju kao dominantne tematske odrednice u njihovom radu." mr Katarina Đorđević / Fotografija: Vladimir Stojanović

21 Photos

Godišnja izložba radova studenata Odseka za likovne i primenjene umetnosti 2014.

Otvaranje godišnje izložbe radova studenata Odseka za likovne i Odseka za primenjene umetnosti / Petak, 06. juna 2014. godine, u prostorijama Odseka za likovne umetnosti (Umetnička škola Niš, ulica Prvomajska broj 6) u 12 sati, i prostorijama Odseka za primenjene umetnosti (O.Š. Njegoš, ulica Pantelejska broj 60) u 13:30. Izložba će biti otvorena do 20. juna 2014. godine. / Fotografija: Stojanović Vladimir, Dušan Tatalović

63 Photos

Intenzivni Majstorski kurs za violu - Ognjan Stančev

Fakultet umetnosti u Nišu je od 04. do 6. juna 2014. godine organizovao intenzivni Majstorski kurs za violu, Ognjana Stančeva, redovnog profesora Državne muzičke akademije Pančo Vladigerov u Sofiji. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

15 Photos

II Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira

II Međunarodno studentsko takmičenje komplementarnog klavira održalo se 24. i 25. maja 2014. godine. U takmičarskom delu nastupio je 31 student. U nedelju 25. maja 2014. godine na svečanom zatvaranju Takmičenja humanitarni koncert održala je eminentna pijanistkinja Milena Mollova iz Sofije, Bugarska. Koncert se održao u Koncertno - izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a sa početkom u 20 sati. Koncertu je predhodilo svečano uručenje diploma nagrađenim studentima.

60 Photos

Humanitarni muzički maraton i izložba grafika studenata FU

Prva u nizu humanitarnih akcija počela je muzičkim maratonom i izložbom grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu 17. maja 2014.. Fakultet umetnosti planira da tokom cele godine nastavi sa mnogobrojnim aktivnostima koje imaju za cilj prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavama. Prikupljeni novčani prilozi biće prosleđeni na žiro račun Vlade Srbije za pomoć poplavljenim područijima.

10 Photos

Otvaranje Referalnog centra i promocija prvog Legata Fakulteta

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu je 10. maja 2014. godine, svečano otvorio Centar za naučnu i umetničku delatnost Balkana i održao promociju prvog Legata Fakulteta. Otvaranjem Referalnog centra Fakultet umetnosti ovim, značajno doprinosi podršci i razvoju kulturnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva, jer će kao spona povezivati umetničke sadržaje formirajući jedinstvenu bazu podataka. Legat prof. Srđana Jaćimovića ima višestruki značaj za Biblioteku i to sa aspekta intelektualnog, kulturnog, umetničkog, naučnog, ali i zavičajnog karaktera. Legat prof. Srđana Jaćimovića vredan je doprinos razvoja biblioteke i kulturnoj baštini grada Niša u kome je profesor najviše iskazao svoju profesionalnu aktivnost.

10 Photos

Izložba polaznika “Letnje škole serigrafije 2014.”

Otvaranje izložbe polaznika "Letnje škole serigrafije" i promocija grafičke mape održala se na Fakultetu umetnosti u sali broj 12 (Kneginje Ljubice 10), u subotu 10. maja 2014. u 12 sati.

14 Photos

Izložba

Izložba pod nazivom „Sve je u redu“ otvorena je u četvrtak 08. maja 2014. sa početkom u 19 sati u Galeriji Društva arhitekata Niša. Svoj pogled na svet izložili su studenti Fakulteta umetnosti u Nišu. Izložba je edukativnog karaktera i uklopljana u nastavni program predmeta Slikarstvo i slikarske tehnike. Studenti su prošli kroz analizu, dekonstrukciju i ponovnu izgradnju nečega što treba da predstavlja njihov stil i buduću poetiku. Ova izložba, sada u Nišu, premijerno je bila prikazana u studenstkom gradu u Beogradu. Pod mentorstvom profesora Mirona Mutaovića, svoje radove izlažu Nikola Milić, Sava Milić, Predrag Milosavljević, Marko Tošić, Ivan Mitić i Bogdan Stefanović. Na otvaranju izložbe nastupiće studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti u Nišu.

16 Photos

Opereta

Operetom “Slepi miš” Johana Štrausa, Fakultet umetnosti i Narodno pozoriste u Nišu, gostovali su na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u ponedeljak 28. aprila 2014. sa početkom u 19:30h. Uspešno izvođenje operete beogradska publika je nagradila stajaćim ovacijama i dugim aplauzom.

62 Photos

Majstorski kurs za gitaru - mr Zoran Krajišnik

Fakultet umetnosti u Nišu od 5 - 7. marta 2014. godine organizovao je intenzivni Majstorski kurs za gitaru, mr Zorana Krajišnika, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. Na kraju majstorskog kursa aktivni učesnici nastupili su na završnom koncertu.

13 Photos

Donacija Rotarakt kluba Fakultetu umetnosti u Nišu

Fakultet umetnosti u Nišu dobio je na poklon pikolo flautu, donaciju Rotarakt kluba Niš. Na svečanosti, održanoj u četvrtak 26. marta, u kamernoj sali Fakulteta, predsednik Rotarakt kluba Petar Pešić uručio je pikolo flautu dekanu Fakulteta umetnosti prof. dr Suzani Kostić. Na svečanosti je premijerno na novom instrumentu mr Anđela Bratić izvela dve kompozicije za flautu pikolo uz klavirsku pratnju Bojana Mladenovića. / foto: Dejan Pešić

12 Photos

Godišnji koncert studenata sa Niškim simfonijskim orkestrom 2014.

Premijerni koncert studenata Fakulteta umetnosti sa Niškim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom mr Milene Injac, održao se 13. marta 2014. u Sali Niškog Simfonisjkog orkestra sa početkom u 20 sati. Fotografije: Sanja Đorđević

22 Photos