Go to Top

IX Betovenova simfonija

Koncert je realizovan u okviru proslave jubileja “Milanski edikt 313 - 2013, Srbija”.

 

O PROJEKTU

PROJEKAT „MILANSKI EDIKT 313 - 2013, SRBIJA“ je državni program obeležavanja proslave jubileja - 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i osigurao „pravo da svako veruje kako mu srce hoće”.

Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim kopredsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, doneli su odluku da 2013. godina bude godina svehrišćanske radosti, koja će se u Srbiji obeležiti nizom duhovnih i svetovnih događaja i manifestacija.

Projekat „Milanski edikt 313 - 2013, Srbija“ je od nacionalnog i međunarodnog značaja i ima za cilj da edukuje domaću i svetsku javnost o bogatstvu i uticaju rimskog kulturnog nasleđa na prostoru Srbije u oblikovanju današnje evropske civilizacije i da doprinos u jačem pozicioniranju Srbije na ekonomskom, kulturnom i turističkom planu.

Srbija je na veličanstven način i pre sto godina svečano obeležila jubilej - 16 vekova od donošenja Milanskog edikta. Proslava je održana od 28. do 30. decembra 1913. godine u Nišu, uz prisustvo članova vladarske porodice Karađorđević, delegacija pravoslavnih država i pravoslavnih crkava Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, kako je ostalo zapisano u „Pravoslavlju“, novinama Srpske patrijaršije.

Pod sloganom „Pod ovim znakom ćeš pobediti“ (In hoc signo vinces), 17. januara 2013. godine u Narodnom pozorištu u Nišu, koncertom Hora Sretenjskog manastira iz Moskve, upriličeno je svečano otvaranje godine jubileja, čime je obeleženo sećanje na vreme uspona hrišćanstva i vladavinu jednog od najznačajnijih rimskih careva koji je ponikao sa ovih prostora, cara Konstantina Velikog.

Ovaj planetarno važan jubilej, koji će biti obeležen i u Rimu, Jerusalimu, Istanbulu i Triru, gradovima koji su povezani sa životom cara Konstantina Velikog,  stavlja Srbiju i grad Niš u centar sveta zbog činjenice da je car Konstantin rođen upravo u Naisusu, današnjem Nišu

 

 

Na prepunoj sceni Niške tvrđave 15. juna 22013. godine izvedena je Deveta Betovenova simfonija, još jedna manifestacija u okviru proslave jubileja “Milanski edikt 313 - 2013, Srbija”. Publika je ovacijama pozdravila niške muzičke snage, koje su maestralno izvele delo jednog od najvećih nemačkih kompozitora.

Orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, Niški simfonijski orkestar, Hor Fakulteta umetnosti u Nišu, Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, Ženski hor SKC u Nišu, Akademski hor “Obilić” iz Beograda, Niški kamerni hor i solisti, ukupno preko tri stotine izvođača na sceni Niške tvrđave poslali su poruku mira i tolerancije.

Pred svečano izvođenje koncerta, prisutnima se obratio gradonačelnik Niša, Zoran Perišić koji je rekao da mu je posebno drago što su baš umetnici iz Niša ti koji izvode simfoniju u čijoj se osnovi nalazi ideja zajedništva i uzajamnog poštovanja, koje su osnovne vrednosti Milanskog edikta.

Domaćin večeri, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, rekao je da je tolerancija suštinski element ovog dela, kao što je tolerancija bila osnovna ideja Milanskog edikta čiji se jubilej ove godine slavi.

Svečanom izvođenju Devete Betovenove simfonije prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, članovi diplomatskog kora, kao i mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života.

 

FOTO GALERIJA