Go to Top

Koncert: Marija Wüthrich-Savićević, klavir;

Koncert: Marija Wüthrich-Savićević, klavir
Velika sala Fakulteta umetnosti u Nišu,
ul. Knjaževačka 2a
sreda 10. oktobar 2012. u 20 sati, ULAZ JE SLOBODAN

 

Program:

L. v. Beethoven: Sonata br .2 A-Dur , Op. 2 No. 2
Allegro vivace
Largo appassionato
Scherzo, Allegretto
Rondo, Grazioso
R. Schumann: Becki karneval Op. 26
Allegro
Romanze
Scherzino
Intermezzo
Finale
M. Ravel: Jeux d'eau (Igra vode)
I. Albèniz: Iberia (II knjiga)
Rodeña
Triana

Marija Wüthrich-Savićević ( www.marijawuethrich.com)

„Marija je izuzetno talentovana mlada pijanistkinja, koja zrači poezijom i temperamentom" - Aleksandar Maxar.
Rođena 1984.god., Marija je svoje muzičko obrazovanje započela u Herceg-Novom a nastavila u Beogradu. Već sa 7 godina počela je da nastupa na koncertima i takmičenjima. U Beogradu je završila muzičku gimnaziju „Josip Slavenski" u klasi prof. Olge Bauer, a ambicija je vodila da upiše studije na Visokoj Školi Umetnosti u Bernu u Šajcarskoj, kod prof. Aleksandra Maxara. Po završetku osnovnih i koncertnih Studija (Konzertdiplom) u Bernu, nastavlja specijalizaciju na postiplomskim studijama u Cirihu na Zürcher Hochschule der Künste, kod prof. Homera Francesch-a.
Do sada je nastupala na koncertnim podijumima širom Švajcarske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije kao i u Nemačkoj, Švedskoj i Norveskoj. Izuzetno zapažena bila su njena izvodjenja dela Cesara Franka na Festivalu francuske muzike „Ars Gallica" u Bernu, kao i izvođenje dela Nikolaja Medtnera na Bienalu u Bernu 2005. god. Nastupala je na festivalu „Mostly Mozart Berne" u Švajcarskoj, na mnogim koncertima u okviru EPTA-e u Švajcarskoj i Srbiji, na revijama „Mladih talenata" u Sremskim Krlovcima itd.
Dobitnica je brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada na pijanističkim takmičenjima: „Vittoria Caffa Righetti"- 1. nagrada na internacionalnom takmičenju u Kortemilji (Italija, 2010); 1. nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002); 2. nagrada na internacionalnom pijanističkom takmicenju u Bitolju (Makedonija, 2001); 2. nagrada na takmičenju „Vojislav Vučković" (Beograd, 2001); specijalna nagrada za klavisrki duo na Saveznom takmičenju u Beogradu (2000) i mnogih drugih.
U julu 2002. god. Marija Wüthrich-Savićević svirala je na seriji koncerata u Bavarskoj u okviru Letnje muzičke akademije u Marktoberdorfu, a bitne umetničke impulse dobila je na Majstorskim kursevima značajnih klavirskih pedagoga među kojima su prof. Viliam Brons, Wolf Harden, Arbo Valdma, Tomasz Herbut, Jura Margulis.
Pored solističkih nastupa, kao i nastupa u raznim ansamblima kamerne muzike, Marija je takođe strasna tango-pijanistkinja. Sa kvintetom „Deseo de Tango" kao i sa argentinskim bandoneonistom i kompozitorom Lucijanom Jungmanom, izvodi dela u kojima se daje akcenat na savremene muzičke poglede tradicionalnalnog argentinskog tanga. Održali su mnogo uspešnih koncerata u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj i drugim zemljama širom Evrope.