Go to Top

Na sceni Letnje pozornice svečano izvedena IX Betovenova simfonija

Na prepunoj Letnjoj pozornici Niške tvrđave, a u okviru proslave jubileja Milanskog edikta, u subotu, 15. juna, svečano je izvedena IX Betovenova simfonija. Simfoniju je pod dirigentskom palicom prof. dr Suzane Kostić izvelo preko 300 izvođača, uglavnom niške muzičke snage: Hor i Orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, Niški simfonijski orkestar, Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, Ženski hor SKC u Nišu, Akademski hor “Obilić” iz Beograda, Niški kamerni hor i solisti: Katarina Simonović Ivanković – sopran,  Aleksandra Ristić – mecosopran, Saša Arsenkov – tenor i Nikola Mikić – bas, koji su sa scene Niške tvrđave poslali poruku mira i tolerancije.

 

Prof. dr Suzana Kostić, dirigent i dekan Fakulteta umetnosti, koji je bio jedan od glavnih nosioca projekta, nakon koncerta izjavila je da su svi izvođači dali svoj maksimum:
"Osećaj je neverovatan, publika je bila fantastična, a Deveta Betovenova je za svakoga veliki izazov. Srećni smo i zadovoljni što je sve prošlo najbolje što je moglo, a čini mi se da bismo mogli ponovo i to odmah. Spremali smo se mesec dana i predano smo radili, što se pokazalo kao dobro obavljen posao".

 

Svečanom izvođenju IX Betovenove simfonije prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, članovi diplomatskog kora, kao i mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života, a publici su se obratili gradonačelink Niša, prof. dr Zoran Perišić i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, koji je bio i domaćin večeri.

 

Koncert je direktno prenosila državna televizija, a vest je preneo i veći broj štampanih medija.

 

Povezane vesti:

Milanski edikt

RTS

Blic online

Telegraf

City radio

 

 

Pogledajte galeriju fotografija sa izvođenja IX Betovenove simfonije