Go to Top

Razmena / Exchange 2013: Niš – York (England)

Razmena je deo proslave Milanskog edikta i vid učvršćivanja veza između gradova Jorka i Niša, „24“ (Odeljenje za muziku Univerziteta Jork, Engleska), sa dirigentom, prof. dr Vilijamom Bruksom, i Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, sa dekanom prof. dr Suzanom Kostić, organizuju i koordiniraju saradnju u razmeni muzičkog izraza, zajednički predstavljajući muzičke programe u dva grada, u Nišu, u Srbiji, i u Jorku, u Engleskoj. Cilj ovakvog zajedničkog nastupa mladih umetnika jeste da se mladi predstave kao promoteri univerzalnih ljudskih vrednosti i najbolji glasnici savremenih značenja poruka Edikta o toleranciji. Poruke tolerancije moguće je izraziti kroz različite vidove društvenog predstavljanja. Jedan od načina jeste i zajednički muzički nastup gradova koji su istorijski i civilizacijski povezani carom Konstantinom. Nit koja veže ova dva grada svakako je i glavni pokretač kulturološkog povezivanja studenata, tj. mladih umetnika.

 

Planirane aktivnosti u okviru projekta RAZMENA 2013:

6-10. juna: dvanaest pevača iz „24“ i njen dirigent putuju u Srbiju, nastupaju  u Nišu i okolnim mestima u okviru proslave obeležavanja godišnjice Milanskog edikta
13-16. juna: srpski pevači Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu nastupaju  u Jorku.
U  oba grada koncerti će biti deo ceremonija obeležavanja ove svetski značajne godišnjice. Repertoar će zajednički odrediti oba dirigenta. Tom prilikom, planirano je izvođenje i novih, za ovu priliku specijalno komponovanih dela.