Go to Top

Majstorski kurs za klavir i predavanje pijanistkinje Maje Rajković

Fakultet umetnosti u Nišu u okviru projekta "Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara" organizuje jednodnevne majstorke kurseve za klavir i muzičku produkciju nakon čega će polaznici oba kursa učestvovati u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju. Učešće na majstorskim kursevima je besplatno a broj polaznika je ograničen. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Jednodnevni Majstorski kurs za klavir i predavanje "Prevazilaženje treme na javnim nastupima i studijskim snimanjima" održaće pijanistkinja Maja Rajković, redovni profesor na FMU u Beogradu, u ponedeljak 09. oktobra 2017. godine.

U izučavanju muzike javno izvođenje je sastavni deo procesa nastave instrumenta. Doživljaj javnog nastupa može da ima veoma značajan, pozitivan ili negativan uticaj na samo izvođenje. Vezano za javno nastupanje, jedna od pojava koja je oduvek privlačila veliku pažnju izvođača, jeste trema. Ovo predavanje bavi se tremom i anksioznošću muzičkog izvođenja, kao i metodama za njihovo prevazilaženje. Upoznaćemo se sa fiziološkim, psihološkim i bihejvioralnim aspektima treme kao i načinima za njeno  prevazilaženje do kojih su došli psiholozi, psihoanalitičari, engleski, američki i ruski muzički i pozorišni pedagozi, umetnici, pristalice Aleksandar tehnike i ostali.

Učesnici majstorskog kursa, studenti klavira, će pored unapređenja veštine izvođenja određenog dela na klaviru imati prilike da posebnu pažnju obrate na načine prevazilaženja treme odnosno ankcioznosti prilikom javnog izvođenja.

 

Prijava

Formular za registraciju - Majstorski kurs za klavir (word)

Poslati uredno popunjen formular za registraciju na e-mail adresu: obradovic.miodrag@hotmail.com

Kontakt: Miodrag Obradović 063 235 962

Rok za prijave je 06. oktobar 2017. godine.

 

Posao profesionalnih muzičara zahteva niz različitih sposobnosti - muzičke sposobnosti, sposobnosti nastupanja pred publikom i načini prevazilaženja treme, sposobnost snimanja u muzičkim studijima, koje se stiču tokom formalnog obrazovanja. Majstorski kursevi eminentnih profesora je jedan od načina unapređenja muzičkih i izvođačkih sposobnost, a sigurnost u izvođenju je prvi korak, veoma često i najsgurniji u prevazilaženju scenske treme. Dodatni problem izvođača predstavlјa i izvođenje dela koje mora biti trajno zabeleženo u muzičkom studiju. Veoma često anksioznost nastaje tokom samog izvođenja u studiju, pod pritiskom “gluve” sobe, slušalica i mikrofona. U takvim situacijama uloga muzičkog producenta, odnosno snimatelјa je od velikog značaja. Ovaj projekat Fakulteta umetnosti u Nišu teži unapređenju izvođačkih sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima i upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije.

Dizajn: Ninoslava Girić, stručni saradnik za izdavaštvo