Go to Top

Majstorski kurs muzičke produkcije i predavanje prof. Đorđa Petrovića

Fakultet umetnosti u Nišu u okviru projekta "Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara" organizuje jednodnevne majstorke kurseve za klavir i muzičku produkciju nakon čega će polaznici oba kursa učestvovati u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju. Učešće na majstorskim kursevima je besplatno a broj polaznika je ograničen. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

Jednodnevni Majstorski kurs muzičke produkcije i predavanje profesora Đorđa Petrovića, vanrednog profesora i šefa Tonskog studija FMU u Beogradu, biće održano u sredu 11. oktobra 2017. godine na kome će polaznici imati priliku da upoznavaju celokupni proces audio produkcije.

Na programu predavanja "Muzička produkcija - snimanje klavira" je podela poslova u studiju - producent, snimatelj, asistent snimatelja; Uloga muzičkog producenta, odnos producenta i izvođača i planiranje snimanja, očekivani rezultat i lični pečat. Nakon toga biće reči o produkciji muzike na primeru snimanja klavira - Karakteristike zvuka klavira -  frekvencije, dinamika, vremenski razvoj, prostiranje; Izbor mikrofona za snimanje klavira - vrsta mikrofona, potrebne tehničke karakteristike; Stereo postavke mikrofona za snimanje klavira; Uticaj prostora na snimak; Montaža i konačna obrada ; Formati - radni formati i isporučen format snimka.

Nakon toga će polaznici oba kursa učestvuju u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju snimlјenih materijala. Diskografsko izdanje i promotivni koncert predstavlјaju krajni proizvod oba kursa u okviru kojih će se prezentovati stečeno znanje na majstorskim kursevima. 

Kao priprema za majstorski kurs muzičke produkcije biće održana pripremna radionica koju će realizovati Miodrag Obradović, tehničar-snimatelј na Fakultetu umetnosti u Nišu, na kojoj će polaznici steći osnove muzičke produkcije. Još jedna od tema radionice biće i uloga muzičkog producenta u prevazilaženju psihološke anksioznosti izvođača prilikom studijskog snimanja. 

 

Prijava

Formular za registraciju - Majstorski kurs za muzičku produkciju (word)

Poslati uredno popunjen formular za registraciju na e-mail adresu: obradovic.miodrag@hotmail.com

Kontakt: Miodrag Obradović 063 235 962 

Rok za prijave je 06. oktobar 2017. godine.

 

Posao profesionalnih muzičara zahteva niz različitih sposobnosti - muzičke sposobnosti, sposobnosti nastupanja pred publikom i načini prevazilaženja treme, sposobnost snimanja u muzičkim studijima, koje se stiču tokom formalnog obrazovanja. Majstorski kursevi eminentnih profesora je jedan od načina unapređenja muzičkih i izvođačkih sposobnost, a sigurnost u izvođenju je prvi korak, veoma često i najsgurniji u prevazilaženju scenske treme. Dodatni problem izvođača predstavlјa i izvođenje dela koje mora biti trajno zabeleženo u muzičkom studiju. Veoma često anksioznost nastaje tokom samog izvođenja u studiju, pod pritiskom “gluve” sobe, slušalica i mikrofona. U takvim situacijama uloga muzičkog producenta, odnosno snimatelјa je od velikog značaja. Ovaj projekat Fakulteta umetnosti u Nišu teži unapređenju izvođačkih sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima i upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije.

Dizajn: Ninoslava Girić, stručni saradnik za izdavaštvo